We gaan uit van de visie dat relaties, ook intergenerationeel, de kwaliteit van leven beïnvloeden en bepalend zijn voor de problemen maar ook voor steunsystemen die binnen en rondom families ontstaan. Werken vanuit een systemisch perspectief betekent voor ons kijken naar de ander in het licht van zijn (of haar) persoonlijke eigenschappen, geschiedenis, omgeving en culturele achtergrond maar betekent ook kijken naar jezelf in relatie tot die ander.

We hebben de opleiding ontwikkeld vanuit onze jarenlange ervaring in het werken met verschillende mensen levend vanuit  hun verschillende culturele achtergrond met hun eigen persoonlijke geschiedenis, zich staande houdend in de complexiteit van onze samenleving. Oog hebben voor en handelen binnen complexe structuren met een grote dosis culturele sensitiviteit zijn belangrijke thema’s.

De inbedding van de opleiding in maatschappelijke trends en culturele structuren is voor ons van groot belang. Vandaar dat de stad of de streek waar de cursus gegeven wordt eveneens centraal komt te staan. En dat betekent dat specifieke thema’s,  mogelijkheden en onmogelijkheden van die  stad of streek aan de orde komen binnen de cursus.

Als Systeem Therapeutisch Werker (STW) sta je met beide benen in het brede werkveld van de hulpverlening en ben je betrokken bij hulp aan zeer uiteenlopende doelgroepen. Je hebt te maken met veel verschillende soorten hulpvragen. Die vragen benader je vanuit een systeemtheoretisch kader, waarbij de culturele context relevant is. De zeer uiteenlopende thema’s die binnen behandelingen aan bod komen staan dan ook in relatie met de sociaal maatschappelijke ontwikkelingen binnen ons land.

Het werkveld van de STW is groot en zij vinden werk als hulpverleners in ouder-kindteams, sociale teams, crisisdiensten, FACT-teams, als gezinsvoogden, POH’ers, SPV’ers, Maatschappelijk Werkenden, in de huisartsenpraktijk, binnen de welzijnszorg, het verpleeghuis, de verslavingszorg, de geestelijke en/of lichamelijke gehandicaptenzorg, forensische zorg enzovoort. De hulpverlening kan ambulant, in deeltijd, klinisch of in een residentiële omgeving plaatsvinden. De samenstelling van onze cursusgroepen is dan ook zeer divers en dat geeft het leerproces een enorme boost. Naast de afwisselende literatuur, lesdagen en rollenspellen, is het lesprogramma zo samengesteld dat ook van medecursisten en hun verschillende achtergronden veel geleerd kan worden.

Als relatiedeskundige zoekt de STW de verbinding en samenwerking met het systeem en het netwerk van de hulpvrager. Gezamenlijk wordt gezocht naar mogelijkheden; soms gericht op verandering, soms gericht op het vinden van overeenstemming of steun. Vanuit de basisgedachte dat het van belang is breed te kijken, met een cultuur sensitieve bril, naar de klachten en krachten van cliënten zodat zij weer regie kunnen krijgen over hun eigen leven.